17 maart 2025

Peter de katheter

Een krachtig verhaal van één van onze cliënten.

Een krachtig verhaal van één van onze cliënten:


Daar sta je dan, klaar om naar huis te gaan met je pasgeboren baby én een zak met plas aan je been. ‘Succes en veel plezier er mee.’ en zo loop (of rol) je het ziekenhuis uit. Nog helemaal in een roes op je roze wolk.
Waarom heb je een katheter gekregen?
Waarschijnlijk omdat je na de bevalling niet zelfstandig kon plassen. Je blaas is zo overrekt dat hij rust nodig heeft om te herstellen. Zodat je later zonder in je broek te plassen kan hoesten, niezen en trampoline springen met je kind. Dat is waarschijnlijk alle uitleg die je hebt gehad.
Dus behalve de zwelling en hechtingen (want let’s face it, dat kind kwam er niet met niezen uit), aambeien, spierpijn op plaatsen waarvan je niet wist dat je spieren had heb je nu dus ook nog een slang uit je doos lopen en een zak aan je been. De jackpot.
Maar naast dat het een blok aan je been is (letterlijk) kan het ook enorm veel pijn doen.
Zoveel pijn zelfs dat ik letterlijk niets kon doen, behalve op de bank of een (harde) stoel zitten. Geloof me, die harde stoel wil je, helpt enorm tegen de zwelling maar dat terzijde. Ik kon niet eens m’n eigen kind optillen, verschonen of een flesje maken. Zoveel pijn had ik van dat rotding. Mijn jonge moederhart brak. Net moeder en niet voor je eigen kind kunnen zorgen voelde als keihard falen. Mijn man moest niet alleen voor zijn pasgeboren kind zorgen maar ook nog eens voor zijn vrouw. Ik begreep niet waar die enorme pijn vandaan kwam. Tel daarbij op de hormonen, onzekerheid, vermoeidheid en bloed in de katheter bij op en het plaatje is compleet.
 
Hoe werkt een katheter eigenlijk en wat kun je verwachten?
Als ze mij dat in het ziekenhuis hadden verteld dan had ik mij een stuk minder onzeker gevoeld en minder zorgen gemaakt. En ja, ik had het kunnen googlen maar je leeft in zo’n bubbel dat je niet eens meer aan het bestaan van Google denkt.
Er wordt dus een slangetje in je blaas gebracht. Hieromheen zit een ballonnetje die ze vullen met water waardoor de katheter blijft zitten. Het slangetje loopt door het ballonnetje heen waardoor de urine wordt afgevoerd. Wees dus niet bang, je kan de katheter er niet zomaar uittrekken. Sterker nog, je kan hem gewoon een stukje terug duwen of draaien. Mocht je zelf aandrang voelen om te plassen dan kan dat dus en is het helemaal niet erg om de katheter een stukje terug te duwen.
 
Waar komt de pijn en het bloed dan vandaan?
Je blaaswand kan geïrriteerd raken door beweging van het ballonnetje omdat dit er normaal niet hoort te zitten. Dit veroorzaakt pijn en er kan ook een beetje bloed in de katheter terecht komen.
Door het slangetje aan de binnenkant van je been te plakken beperk je de beweging van de katheter. Bij mij schoot hierdoor de katheter los, wat tot twee keer toe resulteerde in een nat bed. Voor mij werkte het goed om een boxershort van mijn man te dragen. Deze hebben over het algemeen wat langere en smallere pijpjes waardoor de slang ook prima op z’n plek bleef zitten.
Mocht je echt heel veel pijn hebben dan kun je de arts ook om medicijnen vragen die de blaas ontspannen. Werkt niet bij iedereen maar baat het niet dan schaad het niet.
Artsen maken zich overigens pas zorgen over de kleur van de urine als die bloedrood of donker bruin (zoals bruin bier) is. Bij een paar druppels bloed of een oranje kleur hoef je je dus geen zorgen te maken. Maar als je twijfelt of zorgen maakt, altijd bellen.
 
Of je de katheter nu hebt voor 48 uur of een hele week, acceptatie is key. Je kan je er natuurlijk heel erg tegen verzetten maar let’s face it, je hebt hem nodig om urine problemen in de toekomst te voorkomen. Steek de energie die je wel hebt in het genieten van je kind en de dingen die je wel kan vanaf de bank of vanuit je bed. Denk aan borstvoeding/flesjes geven, geboortekaartjes maken/schrijven, boodschappen bestellen, was opvouwen, etc.
Geef de katheter een naam. Heel stom maar voor mij heeft het heel erg geholpen. Daarnaast klinkt het veel leuker om te zeggen ‘Peter en ik gaan even naar de wc.’ dan ‘Ik ga m’n katheter legen.’.
In het ziekenhuis hangt de zak onder je bed. Grote kans dat je daar thuis niet de mogelijkheid voor hebt. Leg hem in een (plastic) bak naast je kussen. Niet ideaal en gezellig is anders maar mocht de zak gaan lekken is niet gelijk je bed nat.
Naast alle nadelen en ongemakken heeft de katheter ook voordelen. Natuurlijk het voordeel op lange termijn. Niet in de broek plassen bij niezen, hoesten en trampoline springen. Daarnaast heeft de katheter nog twee hele grote voordelen. Je hechtingen doen geen pijn tijdens het plassen én je hoeft ’s nachts je bed niet uit.
 
Om af te sluiten, richt je op de dingen waar je wel invloed op hebt, geniet en bij twijfel altijd bellen met de verloskundige of het ziekenhuis.

 

Deel dit bericht