Kraamtijd

Kraambed

Kraamtijd

De bevalling is achter de rug. Jij en je kindje gaan nu de kraamperiode in. Wat kun je verwachten in deze periode? Welke controles krijgen jij en je baby en welke zorgverleners zijn daarbij betrokken? En wat kan je doen om zo goed mogelijk te herstellen?

We letten op jouw herstel na de bevalling en controleren de baby.
De kraamtijd

De eerste 10 dagen na je bevalling heet de kraamperiode. In deze periode ondersteunen en begeleiden de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezien om jullie een goede start te geven. De kraamverzorgende doet controles, geeft ondersteuning bij de voeding en zorgt voor rust en regelmaat. Je krijgt informatie over de verzorging van de baby, zodat je aan het einde van de kraamtijd zelf de baby kan verzorgen. de verloskundige is medisch eindverantwoordelijk voor de zorg tijdens de kraamtijd. Zij komt een aantal keer langs voor controles bij jou en bij je baby.

Je bent kraamvrouw tot 6 weken na je bevalling. Lichamelijk, emotioneel en sociaal gezien verandert er veel. Deze veranderingen zijn de eerste twee weken na de bevalling het meest merkbaar.

Kraamverzorgster

Degene die je hierbij kan helpen is de kraamverzorgster; zij kan jullie alles aanleren over de verzorging van de baby, ze vertelt over kleine kwaaltjes en de oplossingen daarvoor en als je het van tevoren aangegeven hebt zal ze je ook helpen bijeen gedeelte van de huishouding.

Gedurende ongeveer een week na de bevalling komen wij om de dag bij je thuis kijken. Wij controleren de 'medische' kant van je kraambed: we letten op jouw herstel na de bevalling en controleren de baby. Ook de hielprik wordt door ons gedaan. Dit gebeurt als je baby tussen de 4 en 7 dagen oud is.

Bij vragen of problemen of als je iets wilt overleggen kan je altijd contact met ons opnemen. Het is beter om ons te bellen dan met bijvoorbeeld een huisarts of kraamcentrum. Wij weten precies hoe je bevalling is gegaan en wij zijn verantwoordelijk voor je kraamtijd.

Wanneer we het kraambed bij je thuis afsluiten plannen we ook een nacontrole in na ongeveer 6 weken. Je bevalverslag kunnen we, idien gewenst, naar je mailen.

Ben je zwanger en wil je je aanmelden?

Ben je zwanger en wil je je aanmelden?

Vragen over onze werkwijze of maatwerk?

Afspraak maken Contact met onze praktijk