15 januari 2025

RS VIRUS en VACCINATIE

Wij krijgen in de laatste tijd steeds meer vragen over het RS virus en vaccinaties tegen het RS virus. Dat komt omdat er in de winter veel meer mensen besmet raken met het RS virus. En omdat er meer aandacht is in de media. 

In de winter krijgen ook veel jonge kinderen het RS-virus. De meeste kinderen krijgen het in hun eerste levensjaar. Het RS-virus staat voor het Respiratoir Syncytieel-virus. Het  is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. De meeste kinderen worden er alleen verkouden van, maar vooral baby’s kunnen ernstig ziek worden van het RS-virus.

Vaak zijn dan de kleinste buisjes in de longen ontstoken. Het is voor ouders niet te onderscheiden of hun kind het RS virus of een ander verkoudheid-virus heeft. De klachten zijn hetzelfde. Ook de adviezen en behandeling zijn hetzelfde voor het RS-virus en andere verkoudheid-virussen.

Een complicatie van het RS virus is een ernstige ontsteking van de kleine long buisjes waardoor je kind steeds zieker wordt. Vaak gaat je kind dan snel of piepend ademen of slechter drinken. Maak dan direct een afspraak bij de huisarts. Ongeveer 1 op de 100 kinderen wordt zo ernstig ziek van het RS-virus, dat een opname in het ziekenhuis nodig is. Bijvoorbeeld omdat het erg benauwd is en daardoor heel slecht drinkt. Als het nodig is, krijgt het kind daar zuurstof en vocht via een slangetje toegediend. Gelukkig zijn de meeste kinderen binnen 3 tot 7 dagen weer beter.

 🤒Tekenen van een ernstige infectie van de longwegen:

  • Je kind ademt piepend.
  • Je kind ademt snel of moeilijk.
  • Je kind is benauwd als het rustig zit of ligt.
  • De huid tussen de ribben trekt naar binnen bij inademen.
  • De neus beweegt mee bij het ademen.
  • Je kind stopt opeens een paar seconden met ademen.
  • De huid rond de mond van je kind is grijs-blauw.
  • Je kind huilt of kreunt steeds.
  • Je kind is suf, slaperig en moeilijk wakker te krijgen.
  • Je kind wordt snel zieker.

 ☎️Bel direct de huisarts of de huisartsen-spoedpost bij één of meer van deze symptomen.

 🦠Besmetting

Als iemand met het RS-virus hoest, niest of praat, komen druppeltjes met virus in de lucht. Je kind ademt de druppeltjes in en krijgt zo het virus binnen. Het virus kan ook via handen in de neus, mond of ogen komen.
Volwassenen zijn ongeveer vijf tot zeven dagen besmettelijk. Kinderen onder de 2 jaar zijn ongeveer drie tot vier weken na de start van de ziekte nog besmettelijk.  

Voorkomen van een RS-virusinfectie

 🤰🏼Voor zwangeren:

Zorg dat je in de laatste weken van de zwangerschap, voor zover dat mogelijk is, contact vermijd met mensen die hoesten of snotteren.
Je kunt op eigen kosten een prik tegen RS-virus halen tijdens de zwangerschap. Dit kan tussen de 24e en de 36e week.  Prik tegen RS-virus tijdens de zwangerschap | RIVM.

 

 👨🏽‍🍼Voor ouders van jonge baby’s:

Zorg dat je baby, voor zover dat mogelijk is, geen contact heeft met mensen die hoesten of snotteren.
Laat een kraamvisite alleen doorgaan als het bezoek niet hoest of snottert.
Baby’s uit een aantal medische risicogroepen kunnen een prik krijgen met antistoffen die kinderen beschermen tegen ernstig ziek worden door het RS-virus. De prik wordt alleen gegeven op advies van de behandelend kinderarts.
Borstvoeding kan helpen om pasgeboren baby’s tegen RS-virus te beschermen. In de borstvoeding zitten antistoffen van de moeder. Die kunnen de baby beschermen tegen het RS-virus, maar bieden geen volledige bescherming.
Maak speelgoed dat kinderen met elkaar delen en in de mond nemen elke dag schoon. Dit kan met gewone schoonmaakmiddelen.

 

 🤧Voor mensen die hoesten en snotteren:

  • Blijf uit de buurt van hoogzwangeren en jonge baby’s. 
  • Gebruik een papieren zakdoek. Gebruik de zakdoek maar één keer en gooi deze daarna weg.
  • Hoest in je elleboog.
  • Was regelmatig je handen met water en zeep.

 

Lees verder:

RIVM

Thuisarts.nl

Herken symptomen

Deel dit bericht