Veilig op vakantie 

20 juli 2024

Veilig op vakantie 

tijdens de zwangerschap

Eindelijk zomer! Dat betekend voor velen ook vakantietijd. Een periode waar je waarschijnlijk naar uit hebt gekeken! Om er ook tijdens je zwangerschap een mooie periode van te maken hebben we hier nog wat extra informatie en tips voor jullie om veilig op vakantie te gaan.

📱download voor vertrek de Orfeus zwanger app op je telefoon. Zo heb je alle medische gegevens over je zwangerschap altijd bij je:

https://www.orfeus.nl/producten/zwanger/

De praktijkcode en je persoonlijke inlog kun je opvragen bij de assistente als je de mail nog niet ontvangen hebt.

✈️ Vliegvakantie 

Vrouwen die zwanger zijn kunnen meestal veilig vliegen. Veel vliegtuigmaatschappijen laten zwangeren vliegen tot 36 weken (bij een tweelingzwangerschap tot 32 weken). Daarna is vliegen vaak niet meer toegestaan vanwege het risico op een te vroege bevalling. Let op: bepaalde vliegtuigmaatschappijen hanteren strengere regels, dus kijk dit goed na van tevoren. Vooral als je moet overstappen en wisselt van maatschappij!  

Tips om klachten tijdens de vlucht te voorkomen: 

  • Drink voldoende water 
  • Loop elk half uur een stukje 
  • Kies voor een zitplaats aan het gangpad voor meer beenruimte 
  • Neem een bewijs van je zwangerschap mee met daarop de uitgerekende datum
  • Vraag bij de vliegtuigmaatschappij welke regels er zijn voordat je de tickets boekt 
  • Heb je ooit trombose gehad of erge bloedarmoede? Bespreek dan je reisplannen eerst met je verloskundige of arts.  

🚘 Autovakantie

Ook autovakantie is voor de meeste zwangeren veilig. Echter heb je ook bij lange ritten een hoger risico op trombose. Daarnaast is het voor zwangere vrouw soms oncomfortabel om langere tijd achtereen in de auto te zitten. 

Tips om klachten tijdens een lange autorit te voorkomen:  

  • Stop regelmatig om even te bewegen en te plassen, bijvoorbeeld elke 2 uur
  • Drink voldoende water
  • Draag je autogordel (de horizontale riem) onder je buik 
  • Houd het koel in de auto door in de koelere tijden van da dag/ avond te rijden, in de schaduw te parkeren, zonwering te installeren en airco aan te zetten

 

 🧗🏽‍♀️Activiteiten die je beter niet meer kan doen

Het wordt afgeraden om boven de 3000 meter te verblijven vanwege de kans op zuurstoftekort. Bij een verblijf boven de 2500 meter heb je een verhoogde kans op hoogteziekte. Medicatie hiervoor mag je niet gebruiken tijdens de zwangerschap.  

Het wordt afgeraden om te duiken vanwege risico’s voor het kind. Zwemmen en snorkelen zijn wel veilig.  

Vanaf de tweede helft van de zwangerschap (voorbij de 20 weken) wordt skiën afgeraden. Er bestaat een groter risico om te vallen op je buik doordat je gewrichten soepeler worden en je buik naar voren staat.  

 

 ⚠️ Waar moet ik extra op letten?

🦟 Muggen

Neem in de zwangerschap muggen-werende maatregelen. Muggen kunnen besmet zijn met infectieziekten, zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya. Deze muggen steken vooral overdag. De ziekten lijken op een griep, met eventueel huiduitslag. In zeldzame gevallen verloopt dengue ernstig.  

🤒 Koorts
Tijdens de zwangerschap ben je gevoeliger voor ziektes. In Europa kun je meestal 24 uur afwachten met, rust, voldoende vochtintake en paracetamol (1000mg paracetamol om de 6 uur). Ga in de (sub)tropen altijd naar een arts als je koorts (>38.5°C) hebt.  

🧻 Diarree
In de zwangerschap ben je gevoelig voor uitdroging, wat kan komen door diarree. Veel medicatie tegen diarree (stopmiddelen) mag je gebruiken in de zwangerschap. Tips: Drink twee tot drie liter vocht per dag, gebruik eventueel Oral Rehydration Solution (ORS). Neemt contact op met een arts als je koorts krijgt (>38,5°C), de diarree zich mengt met bloed of slijm, of als het langer dan 24 uur duurt. 

🩲Vaginale schimmelinfectie

De kans op een vaginale schimmelinfectie is hoger in warme landen en ook de zwangerschap zorgt ervoor dat je een grote kans hebt op het ontwikkelen van een vaginale schimmelinfectie. In overleg met de huisarts kun je een antischimmel crème meenemen.  

🥵Warmte

Bij een warm en vochtig klimaat kan je als zwangere minder goed je warmte kwijt, vooral tijdens de eerste dagen. Je hebt dan meer kans op flauwvallen.  
Tips: Blijf het liefst in koele ruimtes en onder een parasol. Vermijd warm weer en vermoeiende activiteiten.  

☀️Zon

Je hebt kans op het krijgen van een zogenoemd zwangerschapsmasker. Dit zijn  pigmentvlekken in je gezicht. Bescherm je gezicht en de rest van je lichaam met een zonnebrandcrème (het liefst factor 50), en vermijd zoveel mogelijk de directe zon.  

🧼 Hygiëne

Je kunt een infectieziekte krijgen via vervuilde voeding, drinkwater of vruchtensappen. Vermijd rauwe producten zoals vleeswaar, ongepasteuriseerde melk en rauwmelkse kaas. Let ook op met voeding waar mogelijk insecten op hebben gezeten en vermijd contact met  de ontlasting van katten. 
 
Tips voordat je vertrekt

Verzekering

Bekijk voordat je op reis gaat hoe je verzekerd bent voor zorg in het buitenland. Sluit ook een annuleringsverzekering af. Mocht je onverhoopt niet op vakantie kunnen vanwege gezondheidsredenen tijdens je zwangerschap, is dit voor annuleringsverzekeringen een geldende reden om (een deel van) het geld terug te betalen. 

Zoek van te voren uit of er een goed (privé) ziekenhuis in de buurt is van je verblijf. 
Neem altijd je zwangerschapskaart mee waar je laatste gezondheidscontroles op staan.  
Meer informatie over reizen tijdens je zwangerschap

bron: Childbirth Netwerk

GGD reisvaccinaties. Zwangerschap en reizen.
Huisarts en Wetenschap. Reizen in de zwangerschap.
World Health Organization. International travel and health.  
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Zwanger en reizen.
De verloskundige. Thema vakanties. 

Deel dit bericht