Anticonceptie

Anticonceptie

Anticonceptie

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is goed om tijdens je zwangerschap al na te denken over anticonceptie na de bevalling. Je kunt per slot van rekening uit allerlei soorten en methoden kiezen. Tijdens de kraamweek, maar ook tijdens de nacontrole zullen we anticonceptie nogmaals bespreken. Wij kunnen indien gewenst, de pil en de nuvaring voorschrijven. Ook kunnen wij een spiraaltje bij je plaatsen.

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Je kan bij ons terecht voor het plaatsen en/of verwijderen van een spiraal. Ook als je nog niet eerder zwanger bent geweest en/of bij ons onder controle bent geweest.

Een spiraal is op termijn veel goedkoper dan de pil of een condoom. Ook heb je jarenlange bescherming zonder dat je er aan hoeft te denken

Een afspraak maken voor het plaatsen van een spiraaltje kan door telefonisch via 0703010197 of per e-mail  info@sifra-verloskundigen.nl contact op te nemen.

Ook als je geen client van ons bent, kun je bij ons een spiraaltje laten plaatsen

We sturen je een vragenlijst toe om je medische voorgeschiedenis in kaart te brengen en inzicht te krijgen in welke spiraal je voorkeur heeft.

Wij werken met twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje:

 • T-Safe koperspiraal
  Dit is een hormoonvrij spiraal dat als enige spiraal 10 jaar lang betrouwbaar is.
  Kosten voor het spiraal zelf € 70,96

 • Mirena hormoonspiraal
  Dit is een hormoonhoudend spiraal dat 6 jaar lang betrouwbaar is. Bij het gebruik van Mirena kan het menstruatiepatroon veranderen of kan de menstruatie zelfs helemaal wegblijven.
  Kosten voor het spiraal zelf € 147,47

 • Kyleena hormoonspiraal
  Dit is een hormoonhoudend spiraal dat 5 jaar lang betrouwbaar is. Het Kyleena spiraaltje is iets kleiner dan het Mirena hormoonspiraal en bevat minder hormonen. De werking is verder gelijk aan Mirena.
  Kosten: €147,47

Voor uitgebreide informatie over de werking verwijzen we naar de bijsluiter of websites

Wanneer plaatsen?
Een spiraaltje kan geplaatst worden vanaf 10 weken na de bevalling. Na een keizersnede is plaatsing mogelijk vanaf 12 weken. Als je niet bent bevallen dan plaatsen we hem het liefst aan het einde van een menstruatie.

De procedure
Met behulp van een speculum (eendenbek) wordt de baarmoedermond zichtbaar gemaakt. Daarna wordt de baarmoeder opgemeten en kan de spiraal worden geplaatst. Het plaatsen van het spiraaltje zelf duurt een paar minuten. Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole (ongeveer 6 weken na plaatsing of na minimaal één menstruatie).

Soa en zwangerschap
Voor het plaatsen van een spiraaltje is het belangrijk om zeker te weten dat er geen risico bestaat dat je een soa hebt of zwanger kunt zijn. Vrij daarom in ieder geval veilig tot aan de plaatsing. Twijfel je, bespreek dit met ons!

Nacontrole
Ongeveer 6 weken na de plaatsing plannen wij een  telefonische nacontrole. Er is dan aandacht voor tevredenheid en bijwerkingen. Indien gewenst maken wij een controle echo na 6 weken. Sommige vrouwen willen graag na langere tijd nog een extra echo ter controle. Deze echo brengen wij dan wel in rekening en bedraagt €44,28.

De kosten voor het plaatsen van een spiraaltje (inclusief nacontrole) bedragen €73,35. Deze kosten kunnen worden gedeclareerd bij je zorgverzekeraar. Het kan zijn dat de zorgverzekeraar niet alle kosten vergoedt of dat het bedrag (deels) van het eigen risico afgaat. Dit verschilt per verzekering en polis.
Let op: de kosten van de spiraal zelf worden niet vergoed vanuit de basisverzekering aan vrouwen vanaf 21 jaar, tenzij zij hiervoor aanvullend verzekerd zijn.

 • Echocontrole na plaatsing elders (bijvoorbeeld bij de huisarts): €44,28
 • Het verwijderen van het spiraaltje kan ook bij ons plaatsvinden.
 • Wij zijn genoodzaakt €35,- in rekening te brengen voor afspraken die korter dan 24 uur van te voren afgezegd worden of voor afspraken die niet worden nagekomen.

Meer weten? 
www.anticonceptie.nl
www.keuzehulpanticonceptie.nl
www.spiraalplaatsen.nl