10 december 2022

Advies vitaminen en mineralen gebruik in de zwangerschap

0,4 mg foliumzuur gebruik bij een zwangerschap tot 10 weken of zwangerschapswens is algemeen bekend. Over overig vitamine en mineraal gebruik komen echter nog regelmatig vragen in de spreekkamer. Onderstaand wat tips. Meer kun je vinden op Voeding - de Verloskundige (KNOV)

Neem elke dag vitamine D tijdens de hele zwangerschap.

Let er extra op dat je voldoende calcium, jodium en ijzer binnenkrijgt.

-De belangrijkste bron van calcium is zuivel. Calcium zit ook in dranken zoals water, thee en koffie en volkorenbrood en volkoren graanproducten. Je krijgt voldoende calcium binnen als je elke dag bijvoorbeeld 3-4 porties (ongeveer een halve liter) zuivel neemt. Dat zijn 3-4 glaasjes of schaaltjes van 150 ml, of 2 grote mokken. Gezonde keuzes zijn bijvoorbeeld magere of halfvolle melk, yoghurt of kwark en 40 gram kaas. Dat is kaas voor ongeveer 2 losse boterhammen.

- De belangrijkste bron van jodium is brood. Daarnaast zit jodium in zuivel (zoals melk of yoghurt), eieren en vis. Je krijgt voldoende jodium binnen als je bijvoorbeeld elke dag 5 boterhammen eet, 3-4 porties (ongeveer een halve liter) zuivel binnenkrijgt en 2 keer per week vis eet.

- IJzer uit dierlijke producten (zoals vlees, vis en kip) wordt het beste opgenomen door je lichaam. IJzer zit ook in plantaardige voedingsmiddelen, zoals brood en volkorenproducten, peulvruchten en noten. En ook in verschillende groenten zoals spinazie en radijs. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit. Dan neemt je lichaam ijzer gemakkelijker op.

Deel dit bericht