Griepprik tijdens de zwangerschap

16 oktober 2023

Griepprik tijdens de zwangerschap

vanaf 15 oktober t/m 1 maart

Vanaf 15 oktober t/m 1 maart wordt de griepvaccinatie weer aangeboden voor zwangeren. Vrouwen die tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger zijn en een vaccinatie wensen kunnen net zoals voor de kinkhoestvaccinatie een afspraak maken bij het consultatiebureau afspraak maken.

Als je tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt heeft jouw baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen. Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals een ziekenhuisopname. Voor de zwangere vrouw zelf is de griepprik ook zinvol. Zwangere vrouwen met griep worden namelijk vaker opgenomen in het ziekenhuis dan vrouwen met griep van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. De griepprik is veilig voor de baby en de zwangere vrouw. Het risico op opname op de intensive care of sterfte door griep lijkt niet hoger.

Na griepvaccinatie maakt het lichaam van de zwangere vrouw antistoffen tegen het griepvirus. Via de placenta gaan die antistoffen naar je baby. Die beschermen de baby tegen griep in de eerste maanden na de geboorte. Ook is de zwangere vrouw zelf beschermd. Als de baby of de zwangere vrouw toch griep krijgen, verloopt de infectie meestal mild. Het vaccin zelf komt niet bij de baby.

Meer informatie over vaccinaties tijdens de zwangerschap:

griepprik - zwangerschap

vaccinaties tijdens de zwangerschap

Maak een afspraak voor de kinkhoest en/of griepvaccinatie:

afspraak maken

Deel dit bericht