Kinkhoestvaccinatie

2 mei 2024

Kinkhoestvaccinatie

22 weken prik

Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte. Je kunt je baby tegen kinkhoest beschermen door jezelf te laten vaccineren tijdens de zwangerschap. Dat kan vanaf 22 weken zwangerschap met de 22 wekenprik. De prik zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is daarom gratis.

Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de moederkoek (placenta) naar je ongeboren baby. Je baby heeft dan voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven. Totdat hij of zij zelf een vaccinatie krijgt. De prik beschermt niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en ook anderen niet besmetten.

Voor baby’s kan kinkhoest erg gevaarlijk zijn. Ze kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Elk jaar belanden er ongeveer 170 baby’s in het ziekenhuis met kinkhoest.

De vaccinatie is veilig voor jou en je baby. Daar is veel onderzoek naar gedaan. In andere landen krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Bijvoorbeeld in Engeland, België, Spanje en de VS.

Je kunt wel bijwerkingen krijgen. Zoals hangerigheid, hoofdpijn of een gezwollen arm. Deze zijn meestal vrij mild en gaan vanzelf weer over. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam.

Sinds april kun je voor de kinkhoestvaccinatie ook terecht bij ons op de praktijk aan de Zaagmolenstraat 81, in Leidschendam.

Een afspraak maak je telefonisch via JGZ Leidschendam

📞 088-0549999 

Infografic kinkhoestvaccinatie

RIVM Folder kinkhoestprik

Deel dit bericht