Per 16 december wordt de kinkhoestvaccinatie aangeboden aan alle zwangeren

16 oktober 2019

Per 16 december wordt de kinkhoestvaccinatie aangeboden aan alle zwangeren

rivm-kinkhoest

Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn ingeënt. Vanaf 2 december 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie aangeboden. Hierdoor zijn baby's meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. De vaccinatie wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Kinkhoest en jonge baby's

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Het wordt ook wel de '100 dagen hoest' genoemd. Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden.  Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.

De eerste maanden niet beschermd

Baby’s krijgen in Nederland een inenting tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte.

Vaccinatie tijdens zwangerschap

Om baby's toch meteen te beschermen, kunnen zwangere vrouwen zich tegen kinkhoest laten vaccineren. Dat kan vanaf de 22e week  in de zwangerschap. De antistoffen die in de vaccinatie zitten gaan via de navelstreng naar de baby. Baby's zijn dan vanaf de geboorte al beschermd tegen de ziekte.

Veilig

Het vaccin is veilig voor moeder en kind. Daar is onderzoek naar gedaan. In andere landen krijgen vrouwen deze vaccinatie al veel langer. Onder andere in Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten. Wel kun je bijwerkingen krijgen, zoals bij alle inentingen. Bijvoorbeeld slaperigheid, hoofdpijn of pijn op de injectieplek.

Combinatievaccin

Het vaccin  is een combinatievaccin. Het is de dkt difterie, kinkhoest en tetanus - of dktp difterie kinkhoest tetanus polio -vaccinatie. Deze beschermt ook tegen difterie, tetanus, en - afhankelijk van het vaccin - polio. Er bestaat geen los vaccin tegen kinkhoest.

Wanneer en waar?

Vanaf 2 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland  deze vaccinatie gratis  aangeboden. Je moet hiervoor wel zelf een afspraak maken met het consultatiebureau. Vaccineren kan vanaf week 22 in de zwangerschap.

Tot 2december kun je  de vaccinatie zelf halen bij de huisarts of GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Je moet  deze dan nog wel zelf betalen.

 

Meer informatie?
Kijk hier op de website van het RIVM.

Bron: RIVM

Deel dit bericht