Stuitligging en uitwendige versie

16 augustus 2023

Stuitligging en uitwendige versie

Stuitligging en uitwendige versie

Babys bewegen regelmatig in het vruchtwater en veranderen vaak van ligging. Rond 30 weken ligt nog ongeveer 25% van de kinderen in stuitligging. Rond de 36 weken liggen de meeste babys in hoofdligging en nog 3-4% in stuitligging. Er is meestal geen oorzaak voor de stuitligging (85%). Wel komt een stuitligging vaker voor bij een meerlingzwangerschap, bij een placenta die voor de uitgang van de baarmoeder ligt en bij bepaalde afwijkingen aan de baarmoeder.

Met bepaalde handgrepen voelen wij tijdens de zwangerschapscontroles de ligging van de baby. Bij twijfel kunnen we de ligging ook met een echo controleren. 

Een stuitligging geeft meer kans op complicaties tijdens en na de bevalling.

Alls de baby rond 35 weken nog in stuitligging ligt heb je meerdere opties:

  • Afwachten. Mogelijk draait de baby nog spontaan naar hoofdligging. Die kans is bij deze termijn echter klein en wordt steeds kleiner naarmate de zwangerschap vordert. De hoeveelheid vruchtwater neemt dan af en de baby krijgt minder ruimte. Zo kan je baby steeds moeilijker bewegen.
  • Alternatieve methoden. Je kunt kiezen voor alternatieve methoden zoals spinning baby, akupunktuur of moxa therapie om het spontane draaien van je kindje te bevorderen. 
  • Uitwendige versie: Dit is het draaien van je kind met de handen aan de buitenkant van de buik van stuitligging naar hoofdligging. Als dat lukt kun je normaal bevallen en kiezen waar en hoe je wilt bevallen. Een uitwendige versie kan worden uitgevoerd door een gespecialiseerde verloskundige (versiekundige genaamd) of een gynaecoloog in het ziekenhuis. 

Ligt je baby aan het einde van de zwangerschap nog steeds in stuitligging kun je samen met je zorgverlener bespreken wat de beste optie voor jou persoonlijk is een geplande keizersnede of een spontane stuitbevalling. 

In onderstaande infographic zijn alle geregistreerde uitwendige versies van 2021 en 2022 inzichtelijk gemaakt. 

Films:

https://youtu.be/XI44AgmdWl0

https://youtu.be/h885_E1f4jk

Podcast: 

https://www.verloskundigbaken.nl/podcast/42-uitwendige-versie-met-bea-van-der-put-en-floortje-vlemmix/

https://www.verloskundigbaken.nl/podcast/53-stuitpartus-met-thomas-van-den-akker-leonie-van-rheenen-en-hanneke-rota/

https://open.spotify.com/episode/4O9JoAgp4GTwy4n0icLJVJ?si=-mzevR70Qce_xthr5Z7R-w

Folder:

https://deverloskundige.nl/uploads/deverloskundige.nl/knov_client_downloads/54/file/KNOV_bro_Uitwendige_versie_tekst_aanpassingen.pdf

 

 

Deel dit bericht