Te groot of te klein?

30 november 2022

Te groot of te klein?

Het onderwerp 'groei van de baby' is het meest besproken onderwerp in de spreekkamer, maar ook daarbuiten. Veel vrouwen maken zich zorgen of hun kindje te groot of juist te klein is. Deels veroorzaakt door wat ze lezen en horen van anderen. Het levert stress en angst op. Vaak onterecht. Als je de baby goed voelt bewegen en je merkt dat je buik groeit dan hoef je je geen zorgen te maken. De groei van de baby wordt altijd gecontroleerd aan de hand van de groei van je baarmoeder en soms door het maken van een echo. Hieronderr wat wetenswaardigheden:

  • De eerste helft van de zwangershap groeien baby's ongeveer allemaal even snel en zijn er slechts hele kleine verschillen in gewicht.
  • Bij de 20 weken echo weegt de baby ongeveer 300 gram. Je hoeft om die reden dus nog helemaal niet zoveel te zijn aangekomen en je buik is vaak ook helemaal nog niet zo groot.
  • De lengte van de baby kan nooit worden bepaald met de echo en na geboorte zijn er kleine verschillen in lengte. Een 'kleine' baby is 48 cm een een 'grote' baby 54 cm. 
  • Lengte van de moeder, etniciteit, of ze al kinderen heeft en geslacht van de baby spelen een grote rol in wat een normaal geboortegewicht is voor een baby en hoe groot de buik is.
  • Een nederlandse baby weegt gemiddeld 3400-3500 gram rond de geboorte, maar er is een grote bandbreedte van wat normaal is.
  • Van kinderen die niet goed groeien of stoppen met groeien is bekend dat het beter is om de bevalling in te leiden voor de uitgerekende datum.
  • Van kinderen die juist wat groter groeien is nog helemaal niet bekend wat het beste is om te doen. Ze zijn dan nu goed aan het onderzoeken.

Heb je zorgen eo angsten over de groei van de baby? Bespreek het met ons in plaats van met anderen.

Deel dit bericht