Uitbreiding naamkeuze

8 januari 2024

Uitbreiding naamkeuze

gecombineerde achternaam

Vanaf 1 januari 2024 zijn de opties voor het kiezen van een achternaam uitgebreid. Ouders hebben vanaf heden ook de mogelijkheid om te kiezen voor een combinatie van hun beide achternamen als achternaam voor hun kind.

Voor kinderen die geboren zijn vanaf 1 januari 2024:

Tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind kunnen ouders samen bij de gemeente hun voorkeur voor een gecombineerde achternaam opgeven. De keuze is gratis, eenmalig en geldt ook voor volgende kinderen.

Voor kinderen die geboren zijn na 1 januari 2016 is er een overgangsregeling.

Voor deze kinderen kunnen ouders een dubbele naam kiezen bij de gemeente. De kosten hiervoor zijn €75 voor een eerste kind en €50 voor elk volgend kind. De aanpassing kan alleen voor alle kinderen samen gedaan worden.

Er zit een maximum van twee naamdelen aan deze regeling.

Als personen met een gecombineerde achternaam zelf kinderen krijgen dan kunnen zij voor deze kinderen ook maximaal twee naamdelen uit hun gecombineerde achternamen kiezen. Er zullen dan naamdelen vervallen om tot de gecombineerde achternaam te komen.

Bij adoptie zijn er andere combinaties mogelijk. Er kan gekozen worden voor de oorspronkelijke achternaam van het kind. De oorspronkelijke achternaam van het kind kan ook gecombineerd worden met een achternaam van één van de adoptieouders. Als de (adoptie)ouders voor hun eerste kind hebben gekozen voor de achternaam van een van hen of voor een combinatie daarvan, dan moet voor een volgend adoptiekind rekening gehouden worden met die keuze. De achternaam van een volgend geadopteerd kind kan afwijken van de achternaam van eerdere (geadopteerde) kinderen in het gezin.

bron: rijksoverheid.nl

rijksoverheid naamkeuze

 

 

 

Deel dit bericht