Voorbereidingen 13 weken echo in volle gang

2 april 2021

Voorbereidingen 13 weken echo in volle gang

De voorbereidingen voor het invoeren van de 13 weken echo zijn in volle gang. Als alles volgens planning verloopt dan kunnen zwangeren vanaf 1 september kiezen of ze een 13 weken echo willen. Tijdens een 13 weken echo kunnen bepaalde aangeboren afwijkingen vroeger worden opgespoord dan tijdens de 20 weken echo.
Nu al worden verloskundigen opgeleid om het gesprek hierover te voeren met de zwangeren en hun partner en worden de echoscopisten opgeleid om deze echo te mogen uitvoeren. Het is een enorme logistieke operatie.
De 13 weken echo wordt vooralsnog een onderzoeksverband aangeboden. Dat houdt in dat men na een paar jaar gaat beslissen of deze echo voortaan aan iedereen aangeboden gaat worden of bijvoorbeeld alleen aan vrouwen met een verhoogd risico op kinderen met een aangeboren afwijking die al vroeg in de zwangerschap is te zien met een echo. 
Bij Sifra doen we mee aan de IMITAS studie die oa onderzoekt hoe vrouwen tegen de 13 weken echo aankijken. Deze data helpen meebepalen of en hoe de 13 wekenecho ingevoerd wordt. 

Deel dit bericht