Het kinderwensspreekuur

Het kinderwensspreekuur

Voor vrouwen die graag zwanger willen worden is het mogelijk om al voor de zwangerschap een afspraak met ons te maken om samen te kijken naar eventuele gezondheidsrisico’s en om door te spreken hoe je/jullie zo optimaal mogelijk met een zwangerschap kunnen starten. Uit onderzoek is gebleken dat een goede start betere uitkomsten geeft voor zowel moeder als kind.

Wat in ieder geval belangrijk is:

Gebruik 0,4mg foliumzuur per dag

Vanaf minimaal 4 weken vóór de conceptie tot 8 weken erna.

Start dus met foliumzuur vanaf je zwangerschapswens. Foliumzuur is belangrijk bij het laten sluiten van de rug van het ongeboren kind. Dit zorgt ervoor dat de kans op een open rug word verkleind.

Stop roken, alcohol en/of  drugs

Bij het kinderwensspreekuur worden de risico's van het gebruik van deze middelen besproken.

Wij kunnen je vertellen waar je hulp en ondersteuning kunt krijgen indien nodig. Je hoeft er nooit alleen voor te staan!

Verder bespreken we…

Het gebruik van overige vitamines, het voorkomen van infecties door voedsel, een gezond gewicht en arbeidsomstandigheden in relatie tot een zwangerschap.

Het contact met de verloskundige loopt van kinderwens tot kraambed!

Buiten deze algemene voorlichting komen er ook onderwerpen aan de orde die voor iedere toekomstige zwangere en haar partner anders is. Misschien gebruik je medicijnen of heeft een van jullie een ziekte. Dan is het van groot belang om vóór een zwangerschap uit te zoeken hoe je hier zo gezond en verstandig mogelijk aan begint.

In de directe familie kunnen aangeboren afwijkingen of erfelijke aandoeningen voor komen, waardoor het goed kan zijn om uit te zoeken wat de risico's op een dergelijke aandoening zijn in jullie specifieke situatie.

Indien er op het kinderwensspreekuur vastgesteld wordt dat er een verhoogd risico op gezondheidsproblemen bij ouders of kind aanwezig is, krijgen de ouders advies om dit risico te beperken. Ook kunnen de ouders naar een specialist gestuurd worden, bijvoorbeeld een gynaecoloog bij eerdere zwangerschapscomplicaties, of naar een genetisch centrum vanwege een erfelijkheidsvraag. Op deze manier kunnen de ouders een weloverwogen besluit nemen over dit verhoogde risico en over wat de gevolgen voor het kind inhouden.

Het contact met de verloskundige loopt dus van kinderwens tot kraambed!

Wil je graag een afspraak maken?

Bel tussen 8:30 en 16:00 op telefoonnummer 070-3010197

Ter voorbereiding van een kinderwensafspraak kan je op internet
een vragenlijst invullen op www.zwangerwijzer.nl

Ben je zwanger en wil je je aanmelden?

Ben je zwanger en wil je je aanmelden?

Vragen over onze werkwijze of maatwerk?

Afspraak maken Contact met onze praktijk