Prenatale screening

Prenatale screening

Het doel van prenatale screening is om zwangeren die daar prijs op stellen tijdig te informeren over de eventuele aanwezigheid van een of meer aandoeningen, zodat zij een keuze kunnen maken uit verschillende handelingsopties. Prenatale screening valt onder wet Bevolkingsonderzoek. 


Een zwangere kan kiezen voor verschillende vormen van prenatale screening :

  • screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom door middel van de NIPT. Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. (kijk hier voor het lezen van de folder of hier voor het bekijken van een korte video)
  • sreening op lichamelijke afwijkingen tijdens een 13 weken echo, waarmee sommige grote afwijkingen bij de foetus al kunnen worden gezien (kijk hier voor het lezen van de folder of hier voor het bekijken van een korte video)
  • screening op lichamelijke afwijkingen tijdens een 20 weken echo, waarmee de zwangere informatie krijgt of er aanwijzingen zijn voor lichamelijke afwijkingen bij de foetus. Omdat de foetus groter is dan tijdens een 13 weken echo kun je meer details zien (kijk hier voor het lezen van de folder of hier voor het bekijken van een korte video)
Tijdens een aparte afspraak zullen we jullie uitgebreid informeren en counselen, zodat jullie weloverwogen tot een besluit kunnen komen.

 

Ter voorbereiding op het gesprek kan oa een keuzehulp worden ingevuld via www.pns.nl.

Ben je zwanger en wil je je aanmelden?

Ben je zwanger en wil je je aanmelden?

Vragen over onze werkwijze of maatwerk?

Afspraak maken Contact met onze praktijk