Voorbereiding

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Als je min of meer weet wat je te wachten kan staan tijdens een bevalling, is het risico dat je erdoor wordt overvallen kleiner. Het is wel belangrijk dat je je informatie uit de juiste bronnen haalt. Doe je dat niet dan kan de informatie gekleurd of nogal eenzijdig zijn.

Het is belangrijk je informatie uit de juiste bronnen te halen, anders roept het meer angst dan geruststelling op.

Dit roept dan soms meer angst dan geruststelling op, terwijl het juist de bedoeling is dat je tijdens de voorbereiding vertrouwen krijgt in je zelf en het proces en dat je met een reële blik naar de bevalling kan kijken.

De ene vrouw zal meer behoefte hebben aan informatie en voorbereiding dan de ander, maar we adviseren niemand om blanco een bevalling in te stappen.

Mocht het zijn dat je erg tegen de bevalling opziet om wat voor reden dan ook. Geef het bij ons aan! We gaan graag in gesprek met jullie hierover. We nemen je angsten en zorgen altijd serieus. Vaak kunnen we met een goed gesprek een aantal zorgen  en angsten wegnemen.

Manieren om je voor te bereiden

 • Bevallingsvoorbereidende cursus volgen
  Alhoewel niet 1 bevalling hetzelfde is, is het wel belangrijk om te weten wat een normaal verlopende bevalling inhoud. Ook is het goed om tips en trics te krijgen en eventueel wat technieken aangeleerd te krijgen. Je kunt bij handige links kijken voor diverse adressen. Kies een cursus die bij je past en betrek je (beval)partner ook bij deze cursus! Er zijn cursussen voor 1 dag(deel) of cursussen met meerdere bijeenkomsten. Ook zijn er veel online cursussen die je in eigen tempo kunt doen. Ook hier is het belangrijk om iets uit te zoeken wat bij je past. Mocht je twijfelen over welke cursus, bespreek dit dan met ons.
 • Boeken lezen
  Er zijn heel veel boeken over dit onderwerp. Suggesties zijn bijvoorbeeld 'Positief over bevallen' van Milli Hill en 'De Grote Geboortegids' van Mariel Croon
 • Folders lezen
  Bij folders op onze website kijken m.b.t de bevalling
 • Themabijeenkomst bijwonen
  Wij verzorgen 5 maal per jaar een voorlichtingsavond en ook de ziekenhuizen doen dat.
 • Internet
  Op www.deverloskundige.nl is veel betrouwbare informatie te lezen. Ook kun je op youtube veel geschikte filmjes of animaties vinden. Tot slot zijn er ook een paar goede podcasts zoals de podcast van Claire Stamroom 'Hoe voorkom je dat de bevalling de rotste dag van je leven wordt'
 • Bevallingsplan schrijven
  Je kunt hierin opschrijven wat je zelf (en je partner indien aanwezig) graag zou wensen en willen omtrent de bevalling. Kijk bij ‘tips en adviezen voor het schrijven van een bevallingsplan’ hoe je het het beste aan kunt pakken.
 • Uitzoeken goede coach
  Je hebt tijdens de bevalling een goede coach nodig. Meestal zal dit je partner zijn, maar bij gebrek aan een partner is het belangrijk om iemand anders die je goed kent erbij te vragen. Bespreek met hem/haar wat je van ze verwacht en wat je nodig hebt.
 • Checklist maken wat je moet regelen/meenemen etc
  Dit hebben wij al voor je gedaan. Bekijk hier de checklist.
 • Bekijk onderstaande video

 

Ben je zwanger en wil je je aanmelden?

Ben je zwanger en wil je je aanmelden?

Vragen over onze werkwijze of maatwerk?

Afspraak maken Contact met onze praktijk